09/03/2010 Novèna entrada

.
Proposta de Treball de recerca:
1. A partir de la biografia de Anjopa-Seitpa Vastal (Salvat-Papasseit) construeix un poema seguint les diverses metodologies utilitzades durant tota l'experiència.
2. Construeix un poema a partir d'imatges que trovis a revistes, propaganda publicitària, folletons i altres impresos.

Text de la biografia:

JOAN SALVAT-PAPASSEIT
(1894-1924)
Iniciat en el periodisme amb articles en castellà (signats sovint amb el pseudònim de Gorkiano) que es caracteritzaven per una temàtica obrera d’ideologia llibertària, no serà fins l’any 1919 que apareixerà el seu primer llibre de poemes (Poemes en ondes hertzianes), on ja es posa de manifest la influència del moviment futurista i de l’avantguarda en general, una influència que es manté en el seu segon llibre de poemes (L’irradiador del port i les gavines).
Un dels elements més característics de la poesia de Salvat-Papasseit és la combinació de l’influx avantguardista amb les imatges extretes de la vida quotidiana en el barri de la Barceloneta. L’autor visqué una temporada al barri amb la seva dona i les seves dues filles a un dels pisos de la finca del carrer Dr. Giné i Partagàs, número 11.
Les postals que Papasseit enviava des dels diversos sanatoris on tractava de guarir-se de la seva malaltia han donat lloc a un dels llibres més personals de l’autor: Postals a les filles.
Sempre marcada per l’ombra de la mort (començant per la del seu pare, quan ell tot just era una criatura), l’obra literària de Salvat-Papasseit continua amb llibres com Les conspiracions, La gesta dels estelsi El poema de la rosa als llavis. Amb el temps, Papasseit es convertirà en un dels poetes més populars de la literatura catalana. Mort ben jove a causa de la tuberculosi, el seu últim llibre de poemes (Óssa Menor, publicat pòstumament) insinua una superació del model avantguardista.